נעים להכיר

אביהו נולד בתחילת מלחמת ששת הימים בשנת 1967. את ברית המילה חגגו לו במקלט עת הודיע הרמטכ"ל שהר הבית וירושלים העתיקה בידנו. אביו שלחם באותו זמן ברמת הגולן, לא היה נוכח בו. אביהו גדל בנתניה, בחיק משפחה ציונית אשר שורשיה נטועים עמוק בארץ ישראל. משפחת אביו רפאל סופר – משפחת סופר, עלתה לישראל מעירק בתחילת שנות ה – 40, ואילו משפחת אימו – משפחת אבן צור, הגיעה לארץ היישר מגירוש ספרד דרך חניית ביניים בפז שבמרוקו לפני מאות שנים. מצד אימו, אביהו הוא דור שמיני בארץ, ומשפחתו מצד זה, משפחת אבן צור הייתה בין המשפחות הראשונות שהקימו את זיכרון יעקב ובהמשך ייסדו את המושבה פרדס חנה.

 

מאז ילדותו גילה אביהו סופר תכונות של מנהיג, וחבריו ידעו כי ניתן לסמוך עליו בכל דבר. אביהו סופר למד בבית הספר היסודי ביאליק בנתניה, ובהמשך בבית ספר התיכון "שרת" במגמה ביולוגית. הוא התגייס לצבא עם מוטיבציה גבוהה לשרת כלוחם ומפקד, לקח חלק פעיל בגיבושים ומיונים ליחידות מובחרות, ובסופו של דבר התנדב לפלוגת החבלה (חה"ן) של הצנחנים. באותה תקופה נחשבה פלוגת החבלה המוצנחת לאחת היחידות הטובות בצבא. את שירותו הצבאי העביר כלוחם קרבי בלבנון, ביהודה ושומרון, בעזה, בפעילויות מבצעיות שונות.

 

עם שחרורו, פנה אביהו סופר לעולם העסקים, והקים יחד עם חברים מיזמים עסקיים שונים. בהמשך הצטרף לצוות אשר היה בין מקימי חנות המוסיקה והקולנוע הידועה "האוזן השלישית" ברחוב שינקין בתל אביב, שלימים הפכה לקומפלקס תרבותי בעל שם ולרשת חנויות מצליחות. אביהו ניהל את תחום הווידאו והקולנוע ב"אוזן השלישית" בתל אביב והיה אחראי על הקמת וניהול הקומפלקס של הרשת במושבה הגרמנית בירושלים, במקביל הוא התחיל לימודי מנהל עסקים וראיית חשבון במחזור השני של המכללה האקדמית למנהל בתל אביב, שאך הוקמה אז.

 

בשנת 1996 לאחר רצח יצחק רבין שהשפיע עליו רבות, התחיל אביהו ללמוד את חכמת הקבלה אצל ד"ר מיכאל לייטמן. הוא היה מראשוני התלמידים של ד"ר לייטמן, ולימוד חכמת הקבלה סיפק עבורו צורך עמוק של חיפוש משמעות. באותה תקופה פגש אביהו ביעל, אדריכלית נוף, ותוך זמן קצר הם נישאו. במשך הזמן נולדו להם ארבעה ילדים: דבורי, דוד, נעמי ויוסף. בעקבות לימודי הקבלה, השתלב אביהו בשנת 2003 בעבודה בעמותת "בני ברוך-קבלה לעם", שמטרתה להביא את חכמת הקבלה האותנטית לידיעת עם ישראל. אביהו היה ממקימי העמותה, לקח חלק פעיל בצמיחתה, ובמסגרת זו מילא תפקידים שונים, ביניהם ההקמה של עמותת "תנועת הערבות לאיחוד העם". בחודש אפריל 2013 עם יציאתו לקריירה ציבורית סיים אביהו את עבודתו בעמותה.

 

לאורך השנים הוכיח אביהו כי הוא יודע כיצד לתרגם רעיונות וחזון למימוש הלכה למעשה. אביהו למד 3 שנים מנהל עסקים במכללה האקדמית למנהל, כשההתמחות הראשית שלו היא ראיית חשבון וההתמחות המשנית היא מימון, אך את התואר הראשון הוא השלים דווקא במנהיגות חינוכית – חברתית באוניברסיטת חיפה. לאחר מכן פנה אביהו ללימודים בבית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה, במחלקה למדיניות ציבורית וממשל, בתוכנית למנהל שלטון מקומי. כבר במהלך לימודיו התבלט אביהו סופר ושימש כעוזר הוראה של ד"ר איתי בארי – ראש התוכנית למנהל שלטון מקומי, ופיתח את התוכנית היישומית שכללה סיורים לימודיים ברשויות מקומיות ואת הכנסים האקדמיים בתוכנית. אביהו השלים את לימודי התואר השני (MPA – Master Of Public Administration)  במקביל לפעילותו החברתית ולכהונתו כחבר מועצת העיר בפתח תקווה, שליחות אותה הוא ממלא משנת 2013 בהתנדבות.

אביהו סופר הוא בוגר קורס דירקטורים בתאגידים מוניציפליים וציבוריים, וקורס ניהול תיקי נוער וצעירים, מטעם המכללה למנהל, אביהו הוא גם בוגר התוכנית להעצמת נבחרי ציבור בזירה המקומית, במכון לשלטון מקומי באוניברסיטת תל אביב והכשרות ותוכניות מנהיגות נוספות.

אביהו סופר שימש כמרצה באוניברסיטת חיפה, בחוג למדעי המדינה, בתוכנית למנהל לשלטון מקומי, לכיתת תואר שני, ובתוכנית "צוערים לשלטון מקומי" מיסודה של קרן רוטשילד קיסריה, וקורסים נוספים בתחום השלטון המקומי והרב תרבותיות בחברה הישראלית בדגש על שילוב בין אוכלוסיות ומגזרים שונים, בערים מעורבות, ובערים בהן אוכלוסיות עולים ואוכלוסיות מגוונות, וכמרצה במכללת אורנים בתוכנית "צוערים לחינוך בלתי פורמלי".

 

בשנת 2017 בשיתוף פעולה עם ד"ר אלי וינוקור הקים אביהו סופר את החוג לחינוך חברתי – קהילתי (חינוך בלתי פורמלי) במכללה האקדמית גורדון בחיפה. כיום מרצה אביהו בחוג לחינוך בלתי פורמלי לתואר ראשון B.Ed במכללה האקדמית גורדון, ומרצה לתואר שני בחוג לניהול וארגון מערכות חינוך בנתיב היזמות. בשנת 2018 ייסד אביהו והקים את "מגדלור"– המרכז לחינוך חברתי קהילתי, במכללה האקדמית גורדון. המרכז אותו הוא מנהל עד היום, עוסק בפיתוח מקצועי והכשרות של בעלי תפקידים בכירים במשרד החינוך, מינהל חברה ונוער במשרד החינוך, מנהלי אגפים, מנהלי מחוזות, סגלי הוראה בכירים ואנשי חינוך.

 

בשנת 2018 הוזמן אביהו על ידי המשרד לביטחון פנים לשמש כיועץ חיצוני להקמת מערך הדרכה והכשרות, של הרשות (המוקמת דאז) לביטחון קהילתי. כחלק מהחלטת ממשלה התחברו ארבעת הגופים: עיר ללא אלימות, מצילה, הרשות למלחמה בסמים ואלכוהול, והשירות האזרחי, לגוף אחד שמאגד תחתיו את תחומי הפעילות השונים והרבים של ארבעת הגופים שפעלו עד אז במשרד לביטחון פנים. במסגרת זו נשכרתי על ידי המשרד להוביל תהליך ארגוני – חינוכי שיאחד את מערך ההכשרה וההדרכות לגוף אחד מרכזי ויציע מודל להכשרות למאות אנשי החינוך הבלתי פורמלי המועסקים בארבעת הגופים השונים. התהליך כלל הבנת החזון, המטרות והיעדים של הרשות החדשה המוקמת, הכרת והבניית המבנה הארגוני שלה, שרטוט המיומנויות, הכישורים, הערכים והכלים הנדרשים לאנשי החינוך ברמות השונות (דרג ניהולי, מטה, עובדי שטח ודרגים אחרים), מיפוי ההכשרות השונות, בניית חזון, אסטרטגיה ותוכנית עבודה עבור מערך ההכשרה וההדרכות המאוחד, והצעה של תהליך אקדמיזציה של כל מערך ההכשרות המוקם.

כיום עוסק אביהו גם במחקר אקדמי, ובימים אלה הוא משלים תואר שני נוסף בבית הספר לחינוך באוניברסיטת בר אילן. התואר הוא חלק ממסלול מחקרי לדוקטורט בניהול מערכות חינוך בלתי פורמליות.

 

כפועל יוצא של מגוון התחומים בהם רכש את השכלתו האקדמית ואת התמחותו המעשית, מתמחה אביהו במגוון של תחומים, ביניהם: חינוך בדגש על חינוך בלתי פורמלי, יזמות חינוכית – חברתית, פיתוח מנהיגות, למידה מקוונת ומיומנויות ה – 121, מדיניות ציבורית, פוליטיקה, ממשל ומנהל שלטון מקומי.

 

אביהו הוא ציוני נלהב אשר אוהב את עם ומדינת ישראל בכל רמ"ח אבריו. מחויבותו של אביהו לפעילות חברתית נבנתה מתוך דאגה ואהבה לשלמות עם ישראל והחברה הישראלית. כאשר ראה לנגד עיניו את החברה הישראלית מתפרקת מנכסיה הערכיים ואת הפילוג והפירוד שפושה בכל שכבות האוכלוסייה, בחר להקים שורה של מיזמים חברתיים – חינוכיים בעיקר בתחום החינוך הבלתי פורמלי במטרה לנסות ולהשיב לעם ישראל את ערכי הסולידריות החברתית והערבות ההדדית. בשנת 2011 הקים אביהו סופר, יחד עם אחרים, את עמותת "תנועת הערבות לאיחוד העם", שהיא תנועה חברתית א-פוליטית, אשר מטרתה העלאת ערך הערבות ההדדית בחברה הישראלית. התנועה פועלת לקיום דו-שיח כן, אמיתי וערכי בין חלקיה השונים של החברה הישראלית. בפעילות התנועה השתתפו עד היום למעלה מ- 250,000 איש. בשנת 2013 פרש אביהו סופר מפעילותו בעמותת "תנועת הערבות לאיחוד העם".

 

בשנת 2012 חבר אביהו סופר לתא"ל (במיל') רם שמואלי ויחד הם הקימו את רשת הארגונים הפתוחה "מתחברים – לעתיד משותף", רשת שיתופי פעולה בין ארגונים ויחידים המתמחה בחיבור בין שונים, לשם ביסוס חוסן חברתי, עתיד משותף ו"יחד" ישראלי חדש.

 

הארגונים הפועלים במסגרת זו הם צה"ל, מרכז השלטון המקומי, תנועות הנוער, מינהל חברה ונוער במשרד החינוך, מרכז המועצות האזוריות, עמותת גשר, החברה למתנ"סים ועוד 200 ארגונים נוספים מתחומי החינוך והחברה. בין פעילויות הדגל של "מתחברים" נמצאת העשייה המשותפת עם מרכז המועצות האזוריות ומרכז השלטון המקומי, עבודה עם רשויות מקומיות ומועצות אזוריות, ופיתוח מודל לשיתוף התושבים בהתנהלות המועצה. אחת לשנה, החל משנת 2012, בחול המועד סוכות, מקיימים "מתחברים" צעדה גדולה לירושלים (מתחברים בדרך לירושלים), בהשתתפות של כ – 30000 צועדים. צעדה זו נתמכת על ידי 7 משרדי ממשלה שונים, והיא נערכת בשיתוף פעולה מלא עם מרכז המועצות האזוריות.

 

הניסיון המוניציפלי הרב שרכש אביהו, הביא אותו למחשבה על דרכים לשפר את ההתנהלות בעיר בה הוא מתגורר, פתח תקווה, מהערים הגדולות בישראל, שבה מגוון גדול של אוכלוסיות מכל הקשת הכלכלית, העדתית והדתית. תושבים רבים פנו אל אביהו וביקשו ממנו ליישם את הניסיון והידע אשר רכש בתחום הפוליטיקה המקומית גם בעיר מגוריו. פחות משנה לפני הבחירות המוניציפליות, בשנת 2013 פרש אביהו מעבודתו בעמותת "בני ברוך – קבלה לעם" ויחד עם תושבים נמרצים מכל שכונות העיר הקימו אביהו וחבריו את רשימת "ביחד למען פתח תקוה". רשימה עצמאית של "תושבים למען תושבים", שהתמודדה בבחירות למועצת העיר פתח תקווה וחוללה סנסציה בקנה מידה ארצי כשזכתה בארבעה מנדטים (11500 מצביעים מתושבי העיר), והפכה לסיעה הגדולה ביותר במועצת העיר פ"ת. בקדנציה הראשונה שימש אביהו כחבר מועצת העיר פ"ת, תפקיד אותו הוא ממלא בהתנדבות, וכיהן כחבר בוועדות החינוך של העירייה, וועדת הביקורת וועדות נוספות. בבחירות המוניציפליות בשנת 2018 התמודד אביהו סופר שוב למועצת העיר וכיום מכהן אביהו כחבר מועצת והנהלת העיר בהתנדבות, והוא משמש כראש אגף גנים ונוף, וכראש האגף לקשרי תושבים בעיר.

 

במהלך שנת 2015 ומתוך הצורך לנסות ולשנות את השיח בחברה הישראלית גם דרך כנסת ישראל, הקים אביהו את השדולה לאחדות העם היהודי בכנסת ישראל, ואשר חברו אליה קרוב ל – 17 חברי כנסת מסיעות שונות. אביהו סופר ריכז את פעילות השדולה לאחדות העם היהודי בכנסת, שקיימה ימי עיון, פעילויות ואירועים בכנסת ישראל, ובמקומות נוספים שמטרתם להעלות את ערך החיבור והאחדות בקרב עם ישראל.

 

אביהו הוא גם עיתונאי ופובליציסט. הוא כותב טורי דעה ומאמרי עומק למגזין בנושאים אקטואליים המתפרסמים מידי שבוע בעיתון מעריב בגרסת המודפסת ובגרסה הדיגיטלית באתר מעריב. כמו כן השתתף אביהו סופר בתוכניות אקטואליה שונות, בין היתר הוא היה חבר בפאנל התוכנית "הפטריוטים" בהנחיית אראל סג"ל בערוץ 20, ובתוכניות אקטואליה בשפות נוספות ביניהן בערוץ ILTV המשדר בשפה האנגלית מישראל.